Yumbo

Sociaal culturele vereniging

Terugblik Nacht van de Vluchteling 2018

Deze slideshow vereist JavaScript.

Al maanden geleden zijn de Yumbo leden begonnen met organiseren van een benefietavond voor Stichting Vluchteling tijdens de Nacht van de Vluchteling.

Met het winnen van de cultuurprijs aan het begin van het jaar konden we er een prachtige avond van maken op zaterdag 16 juni.

De avond werd geopend door wethouder Spil die in haar speech refereerde aan vroegere werkzaamheden bij ontwikkelingssamenwerking waarin ze ook al te maken had met vluchtelingen en mensen die nauwelijks bezittingen hadden.

Daarna kwam één van de 15 lopers Mohannad aan het woord die in een indrukwekkende speech een gedeelte van zijn vluchtverhaal uit Syrië vertelde. De bijna 60 aanwezigen werden er stil van en besefte dat deze benefietavond en andere hulp hard nodig zijn.

Na de speech kon er genoten worden van een Werelds Buffet met hapjes uit de hele wereld maar vooral uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Een verrijking van onze eetcultuur. Een hele bar gevuld met heerlijke hapjes en smaken.

Daarna kon men meedoen aan een workshop emmer trommelen. Met weinig middelen mooie ritmes trommelen op emmers en andere zaken die geluid maken leverde een hoop lol op.

Inmiddels had de Oriëntaalse band Coconaff zich geïnstalleerd op het podium en werd er driftig gedanst op de Arabische klanken. Met een Buikdansoptreden erbij waande je je in verre oorden.

Terwijl de lopers vanuit Yumbo naar het startpunt werden gebracht voor hun nachtelijke wandeling van 40 kilometer begon op Yumbo de Veiling van goederen en diensten om extra geld op te halen.

De 15 lopers die in de maanden voorafgaand aan deze nacht hun trainingskilometers hadden gemaakt waren nu aan de beurt om een nacht slaap over te slaan en dat te gaan doen wat zoveel vluchtelingen in de wereld iedere nacht doen op de vlucht voor oorlog, geweld en terrorisme. Huis en haard verlaten op zoek naar vrijheid, rust en veiligheid. Voor vele vluchtelingen een tocht vol met gevaar, angst, wantrouwen, onzekerheid en met iedere stap verder verwijderd van wat bekend is zonder te weten of je je geliefden en vertrouwde plekken ooit nog zult zien.

Het startschot in Utrecht voor 1000  van de in totaal 5200 lopers waaronder onze 15 werd om klokslag 24.00 uur door Burgemeester van Zanen bij het spoorwegmuseum gedaan. Na een pittige nachtelijke tocht kwam onze eerste loper Mohannad om 7.30 uur alweer aan bij het eindpunt. In de twee uur daarop volgend kwam ook de rest binnen. Niet iedereen meer even soepel lopend maar wel allemaal het eindpunt gehaald. Wat kan het fijn zijn om na uren lopen en vechten tegen vermoeidheid en pijn onder de Domtoren door te lopen in de wetenschap dat je er dan bijna bent. Na een centrale afsluiting en een lekker ontbijt op Yumbo kwam er een eind aan een fantastische mooie inspirerende avond en nacht en konden de lopers eindelijk hun bed in.

Terwijl er nog sponsorgelden binnenkomen via Sponsorlink Yumbo Nacht van de Vluchteling maken we nu al een balans op en komen we als alle sponsorgelden binnen zijn in de buurt van 7000 euro voor Stichting Vluchteling voor noodhulp in de regio. Met dat geld kunnen een kleine 250 ondervoede kinderen 4 weken lang noodvoeding krijgen om aan te sterken. Een enorm bedrag waar we als kleine vereniging in Bunnik enorm trots op mogen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: